Wednesday 2 September 2015

Puding Karamel

Gambar hiasan


Bahan-bahan

  • 400ml susu cair
  • 5 susu besar gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 2-3 titikesen vanila
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air
Gambar hiasan

Cara-cara

  1. masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur kedalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan pelahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain, masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 darjah celcius. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas, masukkan sikit demi sedikit susu kedalam telur tadi. Kacau hingga sebati. Tuang kedalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
  6. Bila dah masak, Jangan buka aluminium foil. biarkan selama 5 minit. kemudian boleh dibuka.
  7. Bila sejuk bolehlah simpan dalam peti ais. 

Gambar Hiasan


Ok, ini perkongsian aku hari ini.. ^_^ puding karamel adalah antara faveret aku yang aku biasenya payah nak lepaskan tau! terutamanya bulan Ramadhan..memang mase tu kecur air liurlah! tengok puding karamel yang dijual di bazar..hehe -3-


4 comments: